Investerare bör hålla ett öga på den snäva omvända korrelationen mellan styrkan i den amerikanska dollarn och Bitcoin.

En utbredd debatt bland investerare är korrelationen mellan Bitcoin (BTC) och andra marknader. Det har funnits en hög grad av korrelation mellan aktiemarknaderna och Bitcoin, särskilt de senaste månaderna. Under andra perioder verkar guld och Bitcoin röra sig i tandem.

Korrelationen som bör ses mest är dock dollarn, eftersom den globala ekonomin bygger på styrkan eller svagheten i vår världsreservvaluta, USA-dollarn.

Svagare USD höjde Bitcoin-priserna under Q2, Q3 2020

Diagrammet ovan visar guld-, Bitcoin- och dollarvärden sedan kraschen i mars. Den orange linjen är guld, den blå linjen US Dollar Currency Index (DXY) och det vanliga priset på Bitcoin visas med den svarta linjen.

Den plötsliga påverkan av den globala pandemin ökade efterfrågan på amerikanska dollar och ökade kraftigt i mars, sett av den stora blå spetsen. Denna höjning fick de andra marknaderna att falla eftersom priset på Bitcoin sjönk med 50% till så lågt som $ 3700.

Men sedan denna massiva krasch har DXY försvagats dag för dag. Denna plötsliga svaghet i dollarn ledde till att andra tillgångar i ”safe haven” ökade betydligt under de senaste sex månaderna. Bitcoin har ökat med 185% sedan kraschen i mars medan Gold fick 31%.

Men trots att den allmänna nedgången fortfarande är intakt har den amerikanska dollarn sett en lättnad studsar i början av september när en bottenkonstruktion gjordes. En hausseartad avvikelse skapades för att markera början på det tillfälliga bottenmönstret, varefter 92,75-nivån återvanns som stöd för ytterligare fortsättning uppåt.

Denna lättnadssamling nådde 94,60 poäng och fick andra tillgångar att sjunka avsevärt. Därför bör mer svaghet på råvaru- och kryptomarknaderna förväntas om DXY fortsätter mot 96 poäng.

USD 2016 och 2017 drev Bitcoin-cykeln

De tidigare cykelhöjderna nåddes 2014 och 2017 för Bitcoin, genom vilken trovärdiga data kan härledas från korrelationen mellan den amerikanska dollarn och Bitcoin.

Under 2017 visade den amerikanska dollarn betydande svaghet över hela linjen, eftersom EUR / USD-paret ökade från 1,03 till 1,25 också. Under denna osäkerhet och instabilitet i den amerikanska dollarn hade Bitcoin sin topprally från $ 1000 till $ 20.000.

Mer intressant är det faktum att Bitcoins topphög är omgiven av cykeln låg i DXY-index.

Sedan dess har DXY-index visat en viss styrka. Genom denna styrka drivs Bitcoin-björnmarknaden fram till föregående månader.

En betydande svaghet i DXY-indexet gör att priset på Bitcoin och Gold fortsätter att rally. Kommer historien att upprepa sig?

Dollarsvaghet efter Dot.com-bubblan ledde till en guldökning på 600%

Vad som kan härledas från diagrammet ovan är styrkan hos guld sedan dot com-bubblan sprang 2000. Under de första etapperna av en potentiell krasch är likvidationsfasen när alla marknader sjunker eftersom guld också korrigerade 30% år 2000. Detta är jaga efter likviditet för att täcka förluster på aktiemarknaderna liknande det som har bevittnats i mars 2020.

Men sedan USD visade svaghet 2000 har guld visat en enorm styrka som en säker tillflyktsort, vilket skulle ha ökat din portfölj med 600%.

Under samma period steg EUR / USD-paret från 0,85 till 1,60 2008. Kraften vände sedan när investerare flög till USD som en säkring under kreditkrisen.

Men i de nuvarande tiderna av osäkerhet med negativa räntor, ökade skuldnivåer och deflation, går Bitcoin också relativt bra.

Naturligtvis kan en potentiell minskning med 25-35% inträffa i den första fasen av krisen precis som i mars. Men Bitcoin och guld skulle gynnas avsevärt efteråt som säkra tillflyktsorter mot en försvagad dollar, vilket är precis vad som hände i december 2017 när BTC nådde sin rekordhöga nivå på nästan 20 000 dollar.

Det enkla resonemanget för detta är att förtroendet för regeringar också kommer att minska under tider med ekonomisk osäkerhet, t.ex. koronapandemin eller systematisk risk. Med tanke på denna osäkerhet och exponentiellt växande skuld har den amerikanska centralbanken ett alternativ: devalvera valutan, vilket innebär ytterligare svaghet för dollarn.

Med andra ord kan profetian om sexsiffriga priser bli verklighet om dollarns svaghet fortsätter till 20201.